Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)Slovenčina (Slovenská republika)
Gallery
Hirdetés

Márton napi libás borvacsora 2010

 

RÁADÁS MÁRTON NAP!!!
Márton-napi libás borvacsora az Oroszlános Borvendéglőben
 
2010. november 20. napján 19:00 órakor
Szeretnénk azokat a Vendégeinket is meglepetés ajándékkal és finom libás falatokkal megörvendeztetni, akik már nem tudtak asztalt foglalni a november 13. borvacsorára. 2010. november 20. napján megismételjük a Márton napi népszerű vacsoránkat! A rendezvényt 15 fő jelentkezése esetén garantáljuk!

 

 alt

 
"Novemberben, Márton napján
Liba gágog, ég a kályhán,
Aki libát nem eszik
Egész évben éhezik. "
 

 

 

 
A Márton-napi lúd fontos szereplője november hónapnak. Számos népszokás és mondás kapcsolódik ehhez a naphoz. Ilyenkor országszerte nagy lakomákat rendeztek. A liba mellett a másik főszereplő az ekkorra kiforrott újbor, mert " az újbornak Szent Márton a bírája."
A Márton napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át. Márton napon hazánkban is országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát. "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartották.
Márton napja nemcsak a libasütés, de az újbor felszentelésének napja is. Németországban és Ausztriában a hagyományos Márton-napi libához egyenesen Ganslweint, azaz libabort isznak vidéken.
 
E szép hagyománynak megfelelően a borvacsorán résztvevők megkóstolhatják a Szirmay kúria 2008 Tokaji Furmint - Sárgamuskotály száraz borát.
 

 

Márton napi meglepetés minden kedves Vendégünknek!

 

 alt
 
MENÜ
 
 
Libamájpástétom gyömbéres – rozmaringos almalekvárral, brióssal
Tokaji Kövérszőlő, késői szüret 2006 – Hímesudvar Pincészet, Tokaj
 
*
 
Ludaskása 2010
Zempléni Sauvignon Blanc, száraz 2009 – Árvay Családi Pincészet, Rátka
 
*
 
Libasült fehérboros – birsalmás káposztával, sült hagymás burgonyapürével
Tokaji Furmint, száraz 2006 – Szent Benedek Pincészet, Tállya
 
*

 

Last Updated (Sunday, 07 November 2010 10:45)

 

Ossza meg másokkal az IWIW-en is! 

 


Oroszlános Borvendéglő, Tállya | Powered: Joomla! | Created: webszter | Design: ratsy