A Ferences Minorita Rendnek 1724 óta van szőlőbirtoka Arad-Hegyalján. Az itt termelt bor minősége a 19. században még bármely más borvidék boraival vetélkedett. Arad-Hegyalján a sajátos mikroklíma hatására egyes évjáratokban a kadarka aszúsodni képes. A ménesi vörös aszú hajdanán a tokaji aszúnál is értékesebbnek számított. A kadarka Arad-Hegyalján, Ménesen régi tradicionális szőlőfajta. Ez a balkáni eredetű, de mára már teljes egészében magyarnak tekintett fajta az utóbbi évtizedben szinte nemzeti üggyé vált, a magyar fogyasztók nagy előszeretettel vásárolják.
A szőlőfajta viszonylag kevés tannint gyűjt, bora savhangsúlyosnak mondható. Az áttetszőbb szín, karcsúbb test azonban kárpótlást nyer, a gazdag fűszeres illattól, sima struktúrától és szép savaktól. Az igazán koncentrált kadarka izgalmas, kedves, bársonyos és elegáns. Fő illatjegyei mézeskalács fűszerek, szerecsendió, friss cseresznye.
Arad-Hegyalján, Ménes felé haladva az adriai éghajlat hatása utoljára a ménesi borvidéken érezhető. Ez az egyedülálló éghajlat, valamint a vulkanikus, palás kőzet a ménesi borvidéken egészen különleges vörösbort ad, így az itteni kadarka koncentráltabb, sötétebb, ízesebb.
A Minorita Szerzetesek által termelt vörösbor – a PAPOK BORA – mindig a legjobb minőséget jelentette. Jelenleg folyik a Romániához csatolt borvidék régi fényének életre keltése.
A Minorita Rend nemrég visszakapta Arad-hegyaljai szőlőbirtokát és Ernő atya támogatásával újjáélesztette a Minorita Birtokot.